Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Λαυρίου χρειάζεται την στήριξή μας!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  «Γυρεύω για όλους μας το ίδιο όμορφο στέγαστρο,
φτιάχνω φωτιά για όποιον θέλει κόσμο αταίριαστο.
Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη, γκρεμίζω ουρανούς…»
Active Member – Φυσάει κόντρα

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Λαυρίου χρειάζεται την στήριξή μας!

Η δημοτική παράταξη Ιλίου, «Αλληλέγγυα Πόλη», δείχνοντας έμπρακτα ότι η Αλληλεγγύη αποτελεί τη δύναμή μας, παίρνει την πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων και χαρτικών για τη στήριξη των προσφύγων του Κέντρου Υποδοχής Λαυρίου.

Τα τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, όσπρια, λάδι, ψωμί του τοστ) και τα χαρτικά συλλέγονται καθημερινά, στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου, Αιακού 19.  Οι πρόσφυγες αλλά και οι εργαζόμενοι του Κέντρου παλεύουν καθημερινά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σίτισης και στέγασης των ανθρώπων που διαμένουν εκεί. Χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μας για να τα καταφέρουν!

Η προσφορά όλων μας είναι πολύτιμη!


Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα των κατοίκων για την σωτηρία του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα των κατοίκων για την σωτηρία του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 15 Ιουνίου, η τρίτη κατά σειρά συγκέντρωση – συνέλευση κατοίκων και φορέων ενάντια στις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”.

Οι κάτοικοι που πήραν το λόγο στην συνέλευση επεσήμαναν την ανάγκη για την επαγρύπνηση όλων ώστε να αποφευχθεί η εκχώρηση χώρων του πάρκου σε ιδιώτες μέσω κρυφών διαδικασιών του ΔΣ του φορέα διαχείρισης, καθώς και την αναγκαιότητα ενωτικής και συντονισμένης δράσης, ενώ προχώρησαν στην συγκρότηση επιτροπής κατοίκων για τη σωτηρία του πάρκου Τρίτση.
Στην συνέχεια δημιουργήθηκε 5μελές προσωρινό συντονιστικό για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα, το οποίο ανέλαβε να επεξεργαστεί και το κείμενο – κάλεσμα της επιτροπής κατοίκων που θα μοιραστεί όλο το επόμενο διάστημα στους επισκέπτες του πάρκου αλλά και στα κεντρικά σημεία των όμορων δήμων (Άγιοι Αναργύρων – Καματερό, Ίλιον) και θα καλεί σε νέα ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, την Τρίτη 24 Ιουνίου, στις 20:00, στο συντριβάνι της πλατείας του πάρκου Τρίτση.


Ίλιον, 15 Ιουνίου 2014

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ποιες τροφές μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας

FA8DD198B68E906B14AFAFA67F7D7219.jpg
Ίσως να έχετε κάποιο φίλο που είναι χορτοφάγος, μπορεί να είστε σε περίοδο νηστείας, ή να προσπαθείτε να μειώσετε την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση.
Σε κάθε περίπτωση, ένα διαιτολόγιο χωρίς κρέας (κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρι) γεννάει πάντα απορίες για το πόσο ασφαλές είναι και τι πρέπει να προσέχουμε. Αλλά και ποιες είναι οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που μπορούμε να καταναλώσουμε;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αντικαταστήσουμε το κρέας στη διατροφή μας, είναι η διατροφική του αξία. Κατ’ αρχήν θα λέγαμε πως αποτελεί μία σημαντική πηγή πρωτεΐνης, είναι επίσης πλούσιο στην καλύτερα απορροφήσιμη μορφή σιδήρου των τροφών, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12.
Μπορεί λοιπόν η μοναδικότητα του κρέατος ως τροφή να σας κάνει να αναρωτιέστε αν μία δίαιτα χωρίς αυτό είναι ασφαλής, η αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας όμως μας καθησυχάζει, βεβαιώνοντας πως μία ισορροπημένη δίαιτα χωρίς κρέας είναι διατροφικά επαρκής, ενώ θεωρείται κλειδί για την μακροζωία. Αρκεί να σκεφτούμε πως και η «δική μας» μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση κρέατος μόλις μερικές φορές το μήνα.
Ποιες είναι οι τροφές που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το κρέας;
- Η σόγια, είναι φυτό γνωστό για την πρωτεϊνική του αξία, και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε και πολυκαόρεστα λιπαρά οξέα. Το πιο γνωστό προϊόν της σόγιας είναι το tofu. Μοιάζει στην όψη με τυρί, έχει ουδέτερη γεύση αλλά έχει την εξαιρετική ικανότητα να απορροφά γεύσεις και αρώματα από σάλτσες και μαρινάδες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μακαρονάδες μαζί με κόκκινη σάλτσα. Άλλη ιδέα είναι να το πανάρετε και να το μαγειρέψετε στο τηγάνι. Το «μαλακό» tofu μπορεί να αντικαταστήσει το γιαούρτι σε ένα smoothie, ή να αποτελέσει βάση για μία κρεμώδη σούπα.
- Το edamame, δηλαδή τα φασόλια σόγιας, λόγω της μικρής περιεκτικότητάς τους σε καλά ωστόσο λιπαρά, μπορεί να γίνουν πρώτη ύλη για ένα εξαιρετικό pesto που θα συνοδεύσει μια σαλάτα ή μια μακαρονάδα.
- Το tempeh, είναι ένα ακόμη παραπροϊόν ζύμωσης της σόγιας. Η γεύση του εμπλουτίζεται ιδιαίτερα εάν το μαρινάρουμε, γι’ αυτό και προτείνουμε να το δοκιμάσετε σαν «κιμά» στην μακαρονάδα σας ή σε κιμαδοπιτάκια.
- H κινόα, κατατάσσεται στην κατηγορία των σιτηρών και μαγειρεύεται όπως το ρύζι. Αποτελεί υπερτροφή, μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φυτικών ινών. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα κλασικά «γεμιστά» της ελληνικής κουζίνας με κινόα αντί για ρύζι, μετατρέποντας έτσι το παραδοσιακό αυτό πιάτο σε μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
- Τα όσπρια, αποτελούν εναλλακτική στο κρέας, εμπλουτίζοντας την διατροφή μας με βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνη. Να θυμάστε πως τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος απορροφάται καλύτερα εάν προσθέσετε στο φαγητό σας λεμόνι. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα καυτερό chili με φασόλια, χρησιμοποιήστε τα ρεβίθια για να φτιάξετε μία σούπα βελουτέ και προσθέσετε αρακά στις μακαρονάδες σας. Ετοιμάστε φακόρυζο -αν εμπλουτιστεί με μυρωδικά και φρέσκα λαχανικά, όπως κρεμμύδι και ντομάτα, μπορεί να γεμίσει υπέροχα μία αραβική πίτα.
- Οι ξηροί καρποί, είναι πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, και χαλκό. Σας προτείνουμε να εξερευνήσετε προϊόντα, όπως το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι. Δοκιμάστε την αγαπημένη συνήθεια των Αμερικάνων φτιάχνοντας ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, ενώ το ταχίνι μπορεί να ταιριάξει σε μία ευφάνταστη σούπα με καρότο, λεμόνι και ρεβίθια.
- Οι σπόροι, όπως οι ηλιόσποροι και οι σπόροι κολοκύθας, προτιμώνται συχνά από πολλούς χορτοφάγους για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Ε & Β, χαλκό και σελήνιο. Μπορείτε να τους προσθέσετε στα δημητριακά, τις σαλάτες, και τις σούπες σας.
Συμπερασματικά, η μαγειρική χωρίς κρέας μας ωθεί να δοκιμάσουμε υλικά και γεύσεις. Να θυμάστε πως όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε στη διατροφή μας, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.
_______________
Πηγή: mednutrition.gr