Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Προκλητική η μονομερής αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ εν μέσω κρίσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Δελτίο Τύπου 

Ο Δήμος Ιλίου, με αίσθημα ευθύνης και συνεπής στο έργο του, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες, απορρόφησε την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τον φωτισμό οδών, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων, στην οποία προχώρησε μονομερώς και πέρα από κάθε πρόβλεψη η ΔΕΗ, σε ποσοστό που αγγίζει το 19%. Η αιφνίδια αυτή απόφαση της ΔΕΗ, αφενός επιφέρει αύξηση του δημοτικού φωτισμού για τον Δήμο Ιλίου κατά 150.000 ευρώ επιπλέον το χρόνο, αφετέρου οδηγεί σε αναγκαστική παρέκκλιση των στόχων του προϋπολογισμού, κινδυνεύοντας από τα γρανάζια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ. 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013, πραγματοποιήθηκε με βάση το ελάχιστο δυνατό κόστος λειτουργίας των Δήμων επί τη βάσει ήδη συρρικνωμένων εσόδων. Η παραπάνω αύξηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, οι οποίες έχουν φτάσει πάνω από το 60%, σηματοδοτεί την υποβάθμιση των υπηρεσιών των ΟΤΑ προς τους πολίτες, την ανατροπή της ισορροπίας δήμου-πολίτη και εν κατακλείδι υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. 
Συνεπώς, είναι απαράδεχτη η απόφαση της ΔΕΗ, καθότι από τη μία ο Δήμος Ιλίου καταβάλλει προσπάθεια να μειώσει το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιώντας προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και από την άλλη η ΔΕΗ αυξάνει το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, θέτοντας τον Δήμο Ιλίου εκτός προγραμματισμού και υπονομεύοντας κάθε προσπάθειά του για εξοικονόμηση και προστασία του περιβάλλοντος. 
Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Ιλίου μετά την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του παραμένει οικονομικά πλεονασματικός, όφειλε να καταγγείλει με σχετική επιστολή που απέστειλε προς ΥΠΕΣ, ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ την άδικη και παράλογη αύξηση της ΔΕΗ, η οποία επέδειξε ένα πρόσωπο χωρίς κοινωνική ευαισθησία, σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης που βιώνει σήμερα η Ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου